Navigace

Výběr jazyka

  • Česky
  • English
  • Deutsch

Obsah

Sportovní park U Svatých


 Návštěvní řád Sportovního parku

Sportovní park je veřejným prostranstvím obsahujícím multifunkční hřiště s umělým povrchem, dětské hřiště, asfaltovou dráhu a drobný objekt zázemí. Vše je zasazeno do přírodně krajinářského parku.

  Celý areál je umístěn na trojúhelníkovém pozemku, který je vymezen železniční tratí, silnicí a částí původní historické cesty. Tato cesta spojovala v minulosti smiřické panství a Holohlavy, které k němu sice patřily, ale měly v něm až do 19. století důležitou úlohu. Na rozdíl od Smiřic byl v Holohlavech děkanský kostel sv. Jana Křtitele (první zmínka pochází z roku 1357), významné děkanství, špitál a škola (špitál a školu nechal zřídit Vilém Trčka z Lípy už v polovině 16. století) a velkostatek (zmínka o jeho existenci je v urbáři z roku 1588). Smiřičtí tak chodili na mše do zdejšího katolického chrámu a pohřbívali své zemřelé na hřbitově u holohlavského kostela. Smiřické děti docházely do školy v Holohlavech až do konce 19. století. Tehdejší spojení mezi obcí Holohlavy a Smiřicemi se protínalo v místech dnešní ulice Na Lávkách, kam se často rozlévalo neregulované Labe. Proto byla tato oblast opatřena zvýšenou lávkou, po které se v době záplav chodilo. Regulace Labe nutnost lávky odstranila, ale jméno zůstalo. Dále historická cesta vedla přes železniční přejezd ke kostelu a velkostatku a navazovala na tzv. císařskou silnici vedoucí Hradce Králové do Jaroměře

  A právě část dodnes zachovalé a zrekonstruované historické cesty je z urbanistického hlediska nejbohatším místem celého areálu Sportovního parku s nejmalebnějším prostředím a nezaměnitelným kouzlem.

  Na místě historické cesty se říká „U Svatých“. V polovině 18. století zde byly postaveny dvě sochy. Jedna znázorňuje Panu Marii. Sloup představoval zhmotněné „velké znamení na nebi“ popsané v Apokalypse: „Žena oděná sluncem, s Měsícem pod nohama a s korunkou dvanácti hvězd kolem hlavy.“ Druhá socha znázorňuje sv. Jana Nepomuckého. Jejím autorem je zřejmě jeden z žáků Matyáše Bernarda Brauna.

  Myšlenka vybudovat sportovní areál vznikla na jaře 2009 a na základě veřejné diskuse ve formě ankety, které se zúčastnilo 64% dospělé populace Holohlav, se vyprofilovala budoucí podoba areálu. Na podzim  2010 zpracoval Ateliér Klazar s.r.o. architektonickou studii sportovního areálu. Dle této studie byly náklady na výstavbu odhadnuty na 10 miliónů Kč a zároveň bylo předpokládáno, že přibližně 30 % nákladů bude čerpáno z tehdy dostupných dotací. S příchodem celosvětové hospodářské krize v roce 2011 však byly veškeré dotace zrušeny a zastupitelstvo obce rozhodlo výstavbu sportovního areálu bez dotací nerealizovat.

  Po zlepšení ekonomické situace v roce 2015 byl z rozhodnutí zastupitelstva obce Holohlavy osloven ATELIÉR ZALUBEM, který původní studii zmodernizoval a poté i připravil projekt Sportovního parku U Svatých,  jehož výstavba proběhla od 6. května 2019 do 31. května 2020.

Pro veřejnost byl areál otevřen 1. září 2020.

SLOVO AUTORŮ PROJEKTU

 Sportovní park U svatých je výsledkem snahy udělat z prostoru kolem  víceúčelového sportovního hřiště těžiště komunitního života  obce. Snažili jsme se omezit bariéry a nabídnout aktivity  pro co nejvíce občanů v přírodním prostředí. Pohyb je základ zdravého životního stylu a setkávání sousedů podhoubím zdravé komunity.  Rozšíření areálu za historickou cestu ke kostelu vrací sochy svatých do živé části obce a pomáhá utvořit identitu místa. Oploceno je jen to nejnutnější, park zůstává prostupný pro návštěvníky ze všech stran.

 Víceúčelové hřiště se nachází ve středu lokality. Houpavá dráha (nejen) pro koloběžky má tvar srdce, neb radost dětí nám leží při hrudníku a pohyb srdce posiluje.  Zeleně je všude plno. Drobné stavby se tvarem střechy inspirují u rostlin. Herní prvky na dětském hřišti jsou rozmístěny do čtyřlístku protože štěstí není nikdy dost. Tunel pod zvlněnou dráhou umožňuje zažít malé dobrodružství. Parkovací místa zjednodušují přístup přespolních. Habry rostou rychle a prolézačky rychle zastíní. Rozdělení hnízda pro nádoby na odpad stěnou snižuje počet viditelných popelnic na polovinu. Celý park je propředený drobnými myšlenkami, které dohromady utkávají pocit útulného místa, kde je fajn trávit letní odpoledne...

Věříme, že přesně takovéto myšlenky se Vám zde honí  hlavou. Dívejte se kolem sebe, objevujte. Třeba i po roce najdete, že támhleten detail není náhodně vyšlý, ale je odpovědí na konkrétní otázku.

Vaši autoři, architekti atelieru ZALUBEM